htrhtrhre

A A A

Brez pomoči umreš v 10 minutah

V primeru nenadnega srčnega zastoja so za preživetje bolnika izredno pomembni čimprejšnja prepoznava stanja, klic nujne medicinske pomoči in izvajanje temeljnih postopkov oživljanja. Preživetje bolnikov se skoraj podvoji, če se oživljanje začne v prvi minuti ali vsaj v prvih štirih minutah po srčnem zastoju. Zato je zelo pomembno takojšnje ukrepanje očividcev in drugih oseb, ki so v bližini bolnika in to: zgodnja prepoznava stanja bolnika, takojšen klic na številko 112, zgodnja zunanja masaža srca in umetno dihanje, zgodnja defibrilacija z avtomatičnim zunanjim defibrilatorjem ter zgodnji dodatni postopki oživljanja in oskrba po oživljanju.

 

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Priporočamo, da si na spletni strani www.aed-baza.si ogledate seznam javno dostopnih defibrilatorjev v Sloveniji ter si zapomnite lokacijo AED v vašem kraju.

 

V letu 2012 je AED nabavilo tudi naše društvo. Nahaja se v vratarnici  podjetja KIG na naslovu  Zagorica 18 in je dosegljiv ves čas! Za izposojo je potrebno deponirati VELJAVEN OSEBNI DOKUMENT osebe, ki si želi sposoditi AED.Koristno je pred potjo poklicati na telefon vratarnice 01-280 62 01.